Årets album - Manlig

Det är två kategorier kvar av min sammanställning över mitt musikår 2007.
Dags för männen att bekänna färg!

ÅRETS ALBUM MANLIG

image66

1. NIGHT FALLS OVER KORTEDALA - Jens Lekman

Jag tänker tillbaka på 2007 och kommer ihåg när jag hörde Sipping On The Sweet Nectar första gången. Världen stannade upp och de ljuvliga toner som radion skickade ut gjorde mig varm i hela kroppen. Varje gång jag lyssnar på Jens Lekmans låt har den samma effekt på mig. Sipping On The Sweet Nectar är årets svenska låt enligt min mening. Allt är vackert och vemodigt i Jens värld och på hans album Night Falls Over Kortedala. Han sjunger och berättar sina historier med total inlevelse med hjälp av fina körararrangemang. Texterna handlar om en vardag med olika problem och han har komponerat fantastiska låtar som svänger och berör. I en perfekt produktion ljuder smärtsamma stråkar tillsammans med horn och trummor. Pop blandas friskt med soul, filmmusik och disco vilket jag gillar mycket. Night Falls Over Kortedala är årets bästa manliga album där alla låtarna framförs känslosamt och intelligent.

Bästa låtar: Sipping On The Sweet Nectar, Friday Night At The Drive-In Bingo, A Postcard To Nina2. RELEASE THE STARS - Rufus Wainwright

Rufus Wainwright slog igenom på allvar här hemma under 2007. Han besökte Sverige två gånger och ska komma hit igen till våren och spela för fler utsålda hus. På hans femte album Release The Stars fortsatte han att skriva episka små dramer i form av poplåtar och resultatet blev ännu ett starkt album. Melodierna på Release The Stars är kanske inte lika storslagna som på Want One & Two men när Rufus får till det som i titelspåret eller Between My Legs är han svårt att överträffa. Hans konsert i somras på Trädgår'n i Göteborg var en upplevelse där flera av låtarna från Release The Stars blommade ut på scen. Alla borde få se och uppleva Rufus live eller åtminstone bänka sig framför TV:n när SVT visar hans Judy Garland-show. Bättre kan det inte bli.
Bästa låtar: Going To A Town, Release The Stars, Between My Legs3. LADY'S BRIDGE - Richard Hawley

Tonight The Streets Are Ours blev en favoritlåt under hösten. Den låten fick mig att upptäcka Richard Hawley på allvar. Han musik andas 50- och 60-tal där Scott Walker och Roy Orbinson måste ligga honom varmt om hjärtat. Det märks att Richard är en sann romantiker. Albumet Lady's Bridge innehåller några svängiga poplåtar men de finstämda kärleksballaderna är vad allt handlar om. Bitterljuva Valentine kan vara bästa öppningsspåret (i hård konkurrens med Jens And I Remember Every Kiss) på ett album under 2007.

Bästa låtar: Valentine, Tonight The Streets Are Ours, The Sea Calls
Hedersomnämnande:

Mika - Relax (Take It Easy) och Grace Kelly är bra pop i singelform men albumet blev för mycket.

Peter Jöback - Stockholm i natt är årets bästa låt på svenska, tillsammans med duetterna Italy vs Helsinki och Han är med mig nu visade Peter att han äntligen vågar visa allt. Vi bugar och tackar.

Salem Al Fakir - debutalbumet This Is Who I Am är Grammisfavorit och visst gillar jag också en del låtar som Good Song, Tell Me och It's True.


Årets album - Grupp

Dags att fortsätta utnämna årets album. Nu gäller det vanlig pop och rock i pluralform!

ÅRETS ALBUM GRUPP

image65

1. NEON BIBLE - Arcade Fire

Kanadas finaste band Arcade Fire släppte sitt andra album Neon Bible under våren. Neon Bilbe är så bra som ett album av en indiegrupp kunde bli 2007. Låtarna spänner mellan olika genrer, stämningar och tempon. Albumet innehåller både ballader, depprock, country och symfoniska, ljudmässigt storslagna låtar med manlig och kvinnlig sång vilket i sig är strålande. Arcade Fire använder sig av körer på flera spår som jag också är mycket svag för. Jag älskar singeln No Cars Go som är pompös och tar plats. Men jag tycker även att (Antichrist Television Blues) är strålande där låten och sången låter som klassisk Bruce Springsteen. Det tar på krafterna att lyssna på Neon Bible men det ska bra album också göra.

Bästa låtar: No Cars Go, Intervention, (Antichrist Television Blues)2. FEAR & LOVE - Weeping Willows
Fear & Love var mitt personliga soundtrack i början av 2007. Weeping Willows släppte på alla hjärtans dag ett vemodigt och romantiskt album fullt med vackra melodier som kändes tröstande och upplyftande på samma gång. Första singeln The Burden kramar om mig varje gång jag lyssnar på den. Magnus Carlson är en av Sveriges allra bästa sångare och det bevisar han med sina känslofulla insatser i alla låtarna på Fear & Love.
Bästa låtar: The Burden, You'll Never Know (How Good You Really Are), Peace & Love3. TIME ON EARTH - Crowded House
På tredje plats hittar vi Crowded House med sitt album Time On Earth. Gruppen har släppt skivor i jämn takt sedan 80-talet men jag har aldrig varit särskilt intresserad. Time On Earth är ett rakt, ärligt album. Sångaren Neil Finn sjunger om vardagen i låtar som Pour Le Monde och Transit Lounge och jag lyssnar på varje ord. Crowded House påminner ofta om min favoritgrupp Saint Etienne när de lyckas beskriva människor och händelser i gediget snickrade poplåtar som fastnar kvar och växer.
Bästa låtar: Pour Le Monde, You Are The One To Make Me Cry, Transit LoungeHedersomnämnande:
Shout Out Louds
- flera bra låtar på Our Ill Wills, främst singlarna Impossible och Tonight I Have To Leave It.
Laakso - Italy vs Helsinki, duetten med Peter Jöback, var överraskande och fantastisk.
Arctic Monkeys - förra årets debutanter släppte en ny skiva och den var rätt bra också.

Årets album - Dans

Snart är 2007 slut och det börjar kännas dags att summera och se tillbaka lite över året. Jag tänkte skriva kort om mina favoritskivor som har kommit under året. Jag har hittat på några kategorier som jag samlar skivorna under. Här följer första kategorin!
 
ÅRETS DANSALBUM

Roísín M

1. OVERPOWERED - Róisín Murphy
Molokos fd. sångerska släppte under hösten ut årets dansalbum. Inte nog med att årets bästa danssingel Let Me Know finns med på skivan, hon lyckades göra ett varierande och skönt dansalbum som både går att lyssna på hemma och dansa loss till. De tretton låtarna på Overpowered är fyllda av sköna melodier, coola ljud och beats och inte minst Rósíns raspiga röst som alltid känns rätt. Hela skivan är välproducerad och nyss nämnda Let Me Know når ett fantastiskt skönt klimax som sprudlar av ljud och rytm. Under hösten åkte hon ut på turné också men jag missade henne i Köpenhamn, hon var riktigt grym har jag hört. I vår spelar hon i Storbritannien och det vore kul att åkt dit och få uppleva henne live.
Rósín gör den finaste dansmusiken just nu.
Bästa låtar: Let Me KnowYou Know Me Better, Movie Star
2. X - Kylie Minogue
Hela världens popprinsessa släppte X för några veckor sedan och albumet visade sig hålla dansmåttet denna gång. Därför hittar vi X på andra plats över årets dansalbum. Kylies förra skiva Body Language var för småputtrigt för att falla mig i smaken. Låtarna på hennes nya album sticker ut och är mycket piggare, kantigare och känns större på något sätt. Hon har knåpat ihop en mängd sköna danslåtar tillsammans med olika låtskrivare och producenter: bland annat Calvin Harris, Cathy Dennis och svenska Bloodshy & Avant. Första singeln 2 Hearts är en mer rak poplåt men vänta med att ta på er dansskorna till de kommande singlarna (missa inte fantastiskt sköna The One) eller varför inte upptäcka X redan nu? Globen kommer att koka i juni nästa år.
Bästa låtar: The One, Wow, In My Arms3. I CREATED DISCO - Calvin Harris
Redan nämnda Calvin Harris har haft ett framgångsrikt år 2007. Han släppte sitt debutalbum under sommaren och har fortsatt att skriva låtar, producera och har redan skapat sig ett namn inom den brittiska dansmusikscenen. I Created Disco låter mycket 80-tal: det är syntigt, brittiskt och catchy. Robbie borde vara rätt avundsjuk på Calvin eftersom I Created Disco är klart bättre än Rudebox. Acceptable In The 80's är perfekt.
Bästa låtar: Acceptable In The 80's, Vegas, Merrymaking At My PlaceHedersomnämnande till:
Therese
- vår svenska dansdiva som har släppt tre av årets bästa svenska låtar: The Arrival, Feelin' Me och
If Only You. Kommer albumet vi har väntat på under 2008?
David Guetta - många bra låtar på Pop Life. Men det mesta låter likadant enligt min menig dock.
Britney Spears - Gimme More är fin. Hon hittade stilen på första singeln och på några låtar till på Blackout.


Stay tuned för fler kategorier de närmaste veckorna!