Madonna - 25 idag


Madonna för cirka 25 år sedan.

Mitt i högsommaren 1983 släpptes Madonnas självbetitlade debutalbum, den 27 juli, som idag fyller 25 år. Hennes debutalbum Madonna innehöll hennes första singel Everybody och uppföljaren, den rockigare Burning Up (en stor fanfavorit idag). De första singlarna hade väckt intresset hos främst danspubliken varav en del trodde att hon var en svart sångerska. Omslaget på Everybody hade dessutom inget foto på Madonna själv och lät ganska "black", därav missförståndet. När hon sedan dök upp i TV och även gjorde första videon till Burning Up blev hon till sist känd. Hennes första riktiga hit kom med Holiday, singel nr. tre från Madonna, som kom ungefär samtigt som albumet. Holiday var en av få låtar på albumet som inte var skriven av sångerskan själv. Låten var den sista som spelades in och skulle ersatte Madonnas egna Ain't No Big Deal som ansågs vara för svag. Holiday blev startskottet för en lång rad hits på listorna världen över och följdes av Lucky Star och Borderline som också fanns med på Madonna. Självklart måste jag fira skivan idag då bilden på omslaget även ligger till grund för designen på min blogg!Lucky Star
Borderline
Burning Up
I Know It
Holiday
Think Of Me
Physical Attraction
EverybodyDebutalbumet är en cool, dansant och melodisk samling låtar med en ung sångerska som inte alltid sjunger perfekt men som redan då har rätta känslan i sin röst. Madonna är danspop i skön 80-talskostym där melodierna lyfts fram med hjälp av synthar och trummor. Madonna själv spelar klockspel på Holiday. Några s.k. "fillers" går inte att hitta på skivan vilket gör den till en av sångerskans absolut bästa album. Det tog ett tag innan Madonna blev framgångsrik men allt eftersom hypen kring sångerskan växte sålde också albumet allt mer och debuten har idag sålt över 10 miljoner vilket måste vara klart godkänt.

Videorna till Lucky Star och Borderline lyfte fram Madonnas street image och hjälpte självklart till att sälja fler skivor. Någon video till Holiday gjordes aldrig men låten har ändå blivit en av sångerskans mest välkända hits, mycket tack vare att hon själv har framfört låten under flertalet turnéer. I filmen In Bed With Madonna är den en av höjdpunkterna också.

Ett coolt alternativt foto till omslaget på Madonna.


När Madonna snart blir ett halvt sekel kan hon se tillbaka på en av de största karriärerna inom musikindustrin någonsin. Därför är det särskilt roligt att lyssna på Madonna där hon i all enkelhet framför låtarna, utan någon större PR-kampanj, videolansering eller skandalartiklar runtomkring som stör. Det är de åtta låtarna - med de personliga favoriterna Borderline, Burning Up och Physical Attraction - som på egen hand får avnjutas och avsmakas. Och det smakar mycket gott ännu.

Etta i USA igen!

ABBA har fått sin första albumetta på Billboard!
Framgångarna fortsätter för Mamma Mia! - The Movie världen över. Största musikalfilmen i Storbritannien, bästa öppningsveckan någonsin för en musikalfilm i USA och i Sverige springer folk till biograferna och ser filmen. Filmen har satt nytt rekord för Universal i Sverige med flest biobesökare första veckan:  225.000. Men något av det roligaste som har hänt för ett fan av ABBA upptäckte jag nu ikväll. Denna vecka klättrar nämligen Gold upp från sjätte till första platsen på den amerikanska Billboardlistan Top Pop Catalog efter 443 veckor på listan. Albumet har redan sålt över 6 miljoner i USA och det lär bli några fler album till. Det verkar också som albumet kommer in på ordinarie albumlistan också.
Säljer som Abbasmör i solsken igen.

Den enda etta ABBA har haft i USA tidigare är Dancing Queen som på våren 1977 lyckades nå första platsen på Billboards singellista. Därför är det här rätt stort i jämförelse! Soundtracket till filmen blev sjua förra veckan på Billboard, en placering som ABBA aldrig lyckades få. Bästa placering något album fick under de aktiva åren var The Album som nådde 14:e plats 18/2 1978. Övriga topp 20 album i USA: Super Trouper (17, 13/12 1980), Voulez-Vous (19, 7/7 1979) samt Arrival (20, 22/1 1977). Gold blev som bäst nr. 63 på Billboard 9/10 1993.

Gold
är ABBA:s - och ett av världens - mest sålda album med över 27 miljoner exemplar hittills.
Här kan du se ABBA:s första albumetta i USA:
http://www.billboard.com/bbcom/charts/chart_display.jsp?g=Albums&f=Top+Pop+CatalogABBA anno 1982.För mer info om ABBA:s listplaceringar kan man alltid besöka "ABBA - The Worldwide Chart Lists" som uppdateras regelbundet.
http://home.zipworld.com.au/~callisto/abba.html

Mamma mia vilken film!

Nu har jag sett filmen Mamma Mia! och är knäckt faktiskt. Filmen var mycket mycket välproducerad, snygg och framför allt låtarna så känslosamt framförda som jag hoppades att de skulle vara. Jag gick tillsammans med mina föräldrar på stans största biograf och såg filmen på en av de största dukarna i stan också. Det var slutsålt och jag befarade en massa popcorn och annat slaskande men blev positivt överraskad där med. Det var nästan knäpptyst förutom skratt, applåder och en del snyftande.

Meryl Streep var lika bra som jag själv trodde och har läst i recensionerna. Hennes agerande och framförande av låtarna, särskilt Slipping Through My Fingers och The Winnder Takes It All, är det jag tar med mig från besöket ikväll. Hon är en av min favoritskådespelerskor och hon gjorde mig inte besviken nu heller. Dessutom sjunger hon riktigt bra! Personligen är de två låtarna självklara favoriter och när musikalen sattes upp var jag glad över att Slipping Through My Fingers fick vara med. När jag har sett musikalen - en gång på engelska och en på svenska - har jag inte alls blivit lika berörd känslomässigt som ikväll.

Det är en av de bästa musikalfilmer jag har sett och musiken verkar spelas överallt ännu en gång. Bra jobbat och tack! Om jag har något att invända är det bara att det hade varit fasligt roligt om Agnetha och Frida hade dykt upp i filmen också.


American boy...


Åh vad kul att ni kommer hit och firar mina femtio!!


En välbehövlig och fantastisk semester väntar!
Nu är snart hela vår USA-resa bokad och klar. Hyrbil och flyget mellan Seattle och N.Y. fixade vi idag. En liten bil med AC och automat såklart + ett nattflyg. Den första augusti åker vi - jag och en killkompis - och fan vad kul det ska bli!

L.A., trip till Mexico med hyrbil, highway no. 1, San Fransisco, Seattle/Tacoma, en sväng till Vancouver kanske och sist men inte minst N.Y. och Hotel 17 i East Village där vi bor på samma hotel som Madonna bodde på i början av 80-talet! Jag tror att videon till Borderline spelades in i kvarteren runt East Village. Det ser så ut i alla fall. Jag tror jag skippar de läckra pumpsen i orange dock... 

Madonnas 50th kan vi fira på plats. The Ting Tings planerar vi att se i L.A. Imorgon blir det Bruce som en fortsättning på uppstarten av vårat amerikaäventyr. Madonna får vänta till senare i höst. Jag funderar fortfarande på vart jag skall åka. Det måste i alla fall bli en arena denna gången. Horsens var för stort och för ljust. Dessutom svettades jag inte lika skönt som i Paris 2001 och London 2004.

Den setlist som florerar på nätet innehåller en del kul (Into The Groove, Impressive Instant, Bordeline) men även rätt trista låtar som Human Nature och You Must Love. Det verkar också som att hon ska göra Spanish Lesson, sämst på nya skivan. Suck. Men allt är inte klart ännu och det är över en månad kvar innan hon har premiär i Cardiff. Klart är att Robyn hänger med under delar av Europaturnén och henne får man inte missa!


Sommar, konserter, musik
Det ser ut att bli en bra konsertsommar igen. Jag ser fram emot Bruce och framför allt Madonna men det finns så mycket mer. Kyliekonserten i Globen var riktigt bra även om publiken var seg som vanligt. Varför kan inte svennar släppa loss? Att publiken dessutom bestod av 99% bögar med faghags gör mig ännu mer besviken. Kylie själv hade efter konserten enlig källor beklagat sig över Stockholmspubliken. Poor thing. Nu har hon ju blivit adlad så hon behöver inte vara så ledsen. Juvelen som jag såg i maj gjorde en bra, svettig konsert på Nefertiti här i Göteborg. Det blir säkert fler konserter framöver också. Handen på hjärtat-turnén känns skön med både Kleerup, Vapnet och nyss nämnda Juvelen som jag gärna ser igen. När man åker ifrån Way Out West och istället åker way out west på riktigt måste man kompensera det på något sätt!


I belive in angels

Kanske inte men när man ser Agnetha, Meryl och Frida tillsammans undrar man nästan om inte änglarna har landat på jorden. Mamma Mia! - The Movie hade premiär i Stockholm idag och för första gången på drygt 22 år kunde vi se alla ABBA medlemmarna tillsammans i ett officiellt sammanhang igen. Senast de syntes alla fyra var när de spelade in Tivedshambo till Stikkan Andersson då han var med i TV-programmet Här är ditt liv 1986. Sedan har de dykt upp vid olika tillfällen däribland på Stockholmspremiären av Mamma Mia i musikalversion 2005. Det är så roligt för ett kärt ABBA-fan att se dem! Agnetha och Frida är ju mina personliga favoriter sedan länge, länge. Det är fint att se dem tillsammans med Meryl, en av världens bästa skådespelerskor, som också är en favorit. Triss i damer av bästa kvalitet.
 


Meryl, Agnetha och Frida.


Tack Pierce och Meryl som sägs ha föreslagit arrangemanget som ägde rum idag vid premiären av filmen Mamma Mia! på Rival, Stockholm. Om drygt 11 månader öppnar ABBA - The Museum men det tar vi då! 

(I Have A Dream har för övrigt aldrig varit någon personlig favorit, tvärtom. Men min rara mormor älskar låten om änglarna och min mormor älskar jag.) 


Ett foto till.