50 år idag!

Idag fyller Melodifestivalen 50 år!
Eller rättare sagt: för 50 år sedan deltog Sverige i ESC för första gången med Alice Babs och Lilla stjärna. Någon riktig melodifestival fanns inte på den tiden utan en expertjury valde ut tio låtar som sedan skickades till TV och radio men någon TV eller radiosändning ägde aldrig rum. Det är svindlande att tänka på när man ser tittarsiffrorna Melodifestivalen noterar nu för tiden.

Melodin Samma stjärnor lysa för oss två valdes ut till sist. Låten fick dock skrivas om pga vissa likheter med en amerikansk schlager, även texten skrevs om då Alice vägrade sjunga den första versionen. Lilla stjärna blev låtens nya titel och tillika Sveriges första bidrag i Eurovision Song Contest eller Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne som tävlingen kallades för 1958.

Hur gick det då för vår Alice?
Jo, Sveriges första Eurovisionsbidrag fick en hedrande 4:e plats av totalt tio bidrag i Hilversum, Nederländerna den 12 mars 1958. Vann gjorde charmören André Claveau med balladen Dors Mon Amour för Frankrike. Det är inte många som kommer ihåg Andrés låt idag utan det är bronsmedaljören som har kommit att bli en av de absolut största eurovisionsschlagerlåtarna någonsin. Domenico Modugnos Nel Blu Dipinto Di Blu - eller som den mer populärt kallas Volare - är en riktig schlagerklassiker. Låten blev en stor världshit och letade sig till och med upp på den amerikanska Billboardlistan. Det är inte många Eurovisionsvinnare som har följt Volare i fotspåren i USA men Waterloo lyckades med den bedriften såklart då ABBA blev sexa under 1974.

Idag minns vi Alice, ABBA och alla andra svenska klassiker som Melodifestivalen har vaskat fram genom åren: Det gör ont, Take Me To Your Heaven, Främling, Diggi-Loo Diggi-Ley, Nygammal vals, Bra vibrationer, Se på migJudy min vän, Fångad av en stormvind  och många fler låtar som vi har skickat och borde ha skickat ut i Europa. Se tidigare inlägg om bortglömda favoriter och tänk också på Patrik Isakssons Faller du så faller jag.

På lördag har vi en ny vinnare, blir det Hero eller kan Lay Your Love On Me eller Empty Room ta hem segern?

Tills dess: njut av sjönsjungande Alice i vacker folkdräkt. En kväll i Hilversum för 50 år sedan...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback